Lorette kozmetika

Bőrállapot megőrzése

Mire figyeljünk, hogy az egészséges  bőr állapotát a lehető legtovább megőrizzük:

  • - fogyasszunk napi 2-3 l folyadékot ( véleményem szerint vizet, vagy teát)
  • - együnk sok zöldséget , gyümölcsöt
  • - használjunk a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikai készítményeket
  • - figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű antioxidáns (A-, E-, C- vitamin) szervezetbe juttatására
  • - ne dohányozzunk
  • - figyeljünk a napsugárzás káros hatásaira

A bőr szerkezete és funkciói

A bőr rugalmas és erős fedőréteg, amely befedi az egész testet, és védi a sérülések és fertőzések okozta betegségektől. Az átlagos termetű embert megközelítőleg 1,7m˛ bőr borítja, amelynek tömege kb, 4,1 kg.

A bőr három rétegből áll - ezek a hám (epidermisz), az irha (dermisz) és a bőralja (a bőr alatti zsírréteg - más néven szubkutisz). Minden egyes rétegnek speciális feladata van.


Hámréteg:

A bőr vékony, ellenálló, legkülső rétege az epidermisz. Legfelső rétege vízhatlan, és amennyiben nincs rajta sérülés, megóvja a szervezetet a baktériumok, vírusok és más testidegen anyagok behatolásától. Az epidermisz a sérüléssel szemben is védi a szerveket, izmokat, idegeket és ereket. A felszínt borító elszarusodó laphám ellenálló, rostos szerkezetű fehérjéből áll, melyet keratinnak hívnak, és amely a haj és a köröm felépítésében is részt vesz. Ahogy ez az élettelen sejtekből álló felszíni réteg folyamatosan kopik, az alsóbb rétegekből újabb sejtek foglalják el a helyüket. Az epidermisz legmélyebb rétegében helyezkednek el a melanociták (pigmentsejtek), melyek a melanint, a bőr színanyagát termelik. A melanin pigment nyeli el a napfény ultraibolya sugarait, és határozza meg a bőrszínt.

Az epidermiszben Langerhans-sejtek is találhatók, melyek a szervezet immunrendszerének részei. A Langerhans sejtek segítenek felismerni a testidegen anyagokat, és szerepet játszanak a bőr allergiás folyamatainak kialakulásában is.

Irha:

A bőr következő rétege a dermisz (irha), mely nem más, mint vastag és rugalmas rostok alkotta vastag szövedék (többnyire kollagén és fibrillin fehérjék alkotják), és amely biztosítja a bőr rugalmasságát és szilárdságát. A dermisz idegvégződéseket, mirigyeket, szőrtüszőket, ereket tartalmaz. Az idegvégződések fájdalmat, tapintást, nyomást és hőt érzékelnek. A verejtékmirigyek hő hatására verejtéket termelnek. A verejték vízből, sóból és más összetevőkből áll. A verejték - a bőrfelszínről elpárologva - hűti a szervezetet. A hónalj és a gát tájékán különleges verejtékmirigyek (apokrin mirigyek) helyezkednek el, melyek nyúlós, zsíros váladékot választanak ki, amely az itt élő baktériumok bontása következtében jellegzetes szagot áraszt. A faggyúmirigyek faggyút termelnek, mely a bőrt nedvesen és puhán tartja, valamint védőgátat képez az idegen anyagokkal szemben.

A dermisz erei táplálják a bőrt, és részt vesznek a test hőszabályozásában. Meleg hatására az erek kitágulnak, így nagyobb mennyiségű vér áramolhat a bőrfelszín közelébe, ahol a hőleadás történik. Hideg hatására az erek összehúzódnak, visszatartván a szervezet hőjét.

Bőralja:

A dermisz rétege alatt helyezkedik el a bőralja, mely védi a szervezetet a hő-, illetve hideghatásoktól, párnázó funkciót lát el és energiaraktárként is szolgál. A zsírt élő sejtek, az úgynevezett zsírsejtek tárolják, melyeket rostos kötőszövet vesz körül. A zsírréteg vastagsága testrésztől függően más és más: néhány millimétertől (például a szemhéjon) több centiméterig terjedhet (például a has és a far területén.