Lorette kozmetika

Mik azok a transzzsírok?
Írta: Lorette Kozmetika
2014. június 10. kedd, 12:15
Módosítás dátuma: 2014. július 25. péntek, 19:01

A transzzsírok a koleszterin, az állati eredetű zsírok elleni küzdelem kapcsán terjedt el. Az állati eredetű zsírok, az artériákra károsak, azok beszűkülését okozzák. A transzzsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok.

Az előállítás folyamata a hidrogenizáció. Ilyenkor a folyékony növényi olajokhoz hidrogén atomokat adnak, s így azok szilárd zsírokká, transzzsírokká alakulnak. Ilyen például a margarin. Ezzel a folyamattal nő a termékek eltarthatósága, így sok egyéb pl. kekszek, chipszek, salátaöntetekbe ,pékárukba, stb. használják. Kísérletek támasztották alá, hogy a transzzsírok sem kevésbé ártalmatlanok, mint állati eredetű társaik, szintén hozzájárulnak az artériák beszűküléséhez. Megemelik a koleszterinszintet, és nagy mértékben növelik a cukorbetegség kockázatát.

A következtetés tehát, hogy egyformán kell törekednünk mind a transzzsírok és mind a telített zsírok minimális fogyasztására. Helyettük válasszunk inkább telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó termékeket, pl: olivaolajat, repceolajat, mogyoróolajat, szőlőmagolajat, tökmagolajat.